Yapay zeka 1,5 milyar yıllık evrimin sırrını çözdü!


Çin Bilimler Akademisi Nanjing Jeoloji ve Paleontoloji Araştırma Enstitüsü liderliğindeki uluslararası bir ekip, yapay zeka ve büyük veri yöntemlerini kullanarak, Dünya’da karmaşık yaşamın 1,5 milyar yıllık evrimsel sürecini ilk kez yüksek doğrulukla ortaya koydu. Peki bu tam olarak ne anlama geliyor? İşte detaylar…

Araştırmacılar, 15 Aralık 2024’te Science dergisinde yayımlanan çalışmalarıyla, Proterozoik dönemden (2 milyar ila 539 milyon yıl önce) Kambriyen dönemine kadar uzanan biyolojik evrim sürecini analiz etti. Çalışma kapsamında 6 yıl süren veri toplama çalışmaları sonucunda, Dünya’nın en kapsamlı paleobiyolojik veri tabanı oluşturuldu.

yapay-zeka-15-milyar-yillik-evrim-sirri-cozdu

Yapay zeka destekli analizler ve süper bilgisayarlar kullanılarak, Dünya’nın ilk karmaşık yaşam formlarının ortaya çıkışı, genişlemesi ve yok oluşları sayısal olarak haritalandı. Araştırma sonuçları, modern ekosistemlerin nasıl geliştiğini ve geçmişteki büyük biyolojik krizlerin etkilerini detaylı bir şekilde gözler önüne serdi.

  • İlk karmaşık yaşam formları: İlk güvenilir ökaryot (çekirdekli hücrelere sahip organizmalar) fosili, 1,7 milyar yıl önce ortaya çıktı. Bu türler başlangıçta düşük ancak kararlı bir çeşitlilik sergiledi.
  • “Kar Küresi Dünya” olayı: Yaklaşık 720 milyon yıl önce yaşanan küresel buzul çağı, ökaryotların evrimini duraksattı. Ancak bu dönemin sonunda ökaryotların çeşitliliği hızla arttı ve 635-580 milyon yıl önce büyük bir biyolojik genişleme gerçekleşti.
  • Büyük yok oluşlar: 580 milyon yıl önce, ökaryotların büyük bir kısmı yok oldu. Ardından Ediacara döneminde (551-539 milyon yıl önce) hayvanların ilk büyük evrimsel genişlemesi yaşandı. Ancak bu dönemde de iki büyük yok oluş kaydedildi.
  • Çevresel etkiler: Çalışma, yüzey sıcaklıkları ve atmosferik oksijen seviyelerindeki ani değişimlerin, yaşamın evriminde önemli bir rol oynadığını gösterdi.

Bu arada araştırmanın, geçmiş biyolojik krizlerin anlaşılması dışında, Dünya dışı yaşam arayışına da rehberlik edeceği söyleniyor. Ekstrem iklim koşullarının yaşam üzerindeki etkileri, gelecekteki çevresel değişimlerin insanlık üzerindeki potansiyel etkilerini değerlendirmek için de önemli bir model olacak.

Kısacası yapay zekanın da yardımıyla elde edilen sonuçlara bakılırsa çalışmanın, yaşamın basitten karmaşığa doğru evrim sürecinin doğrusal olmadığını, aksine krizlerle dolu bir yolculuk olduğunu söyleyebiliriz. Science Dergisi’nde yayımlanan çalışmanın tamamına göz atmak için buraya tıklayabilirsiniz. Bu konuda siz ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi aşağıdaki yorumlar kısmında paylaşabilirsiniz…

Read this news article in English



Haber Kaynak Linki

Related Posts

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir